LCD грабва зрителите при сравнение с OLED

Експеримент на британски специалисти дава предимство на класическите течнокристални дисплеи (LCD) пред нашумелите напоследък екрани с органични светодиоди (OLED).
Оказва се, че при пряко сравнение на картината от двата типа екрани, 80% от зрителите предпочитат LCD телевизорите, съобщава Forbes. Сравнени са четири модела телевизори, като един от тях е бил с OLED екран, а останалите три- течнокристални.

Резултатът от сравнението едва ли ще се хареса на феновете на OLED технологията. Повечето участници (80%) в експеримента дават предпочитанието си на LCD екраните, заради по-високото, според тях, качество на картината.

Всички теливизори са били прецизно калибрирани преди тестовете. На екраните са показвани едни и същи видеозаписи с широк динамичен диапазон (HDR). Сравнението е направено от сайта HDTVtest.co.uk, компанията Crampton & Moore и специалисти от университета Лийдс Тринити.

На първо място излиза LCD телевизорът Samsung UE65KS9500, следван от LCD модела Panasonic TX-65DX902, а едва на трето място е поставен OLED телевизорът LG OLED65E6. Четвъртата позиция остава за LCD модела Sony KD-85XD9405. Зрителите изтъкват като недостатък на OLED сравнително ниската пикова яркост. В същото време им харесва наситеността на цветовете и еднородната подсветка на OLED екраните, докато LCD телевизорите не могат да се похвалят със същото.

Say Something