Цените на LED лампите продължават да падат

И през настоящата година ще се запази тенденцията цената на LED лампите да намалява. За последните 5 години тя е паднала с над 40%.

В момента една светодиодна крушка с мощност 9W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв. Основната причина за спада на цената е свръхпроизводството и голямата конкуренция в сектора, съобщиха от Realux.

През 2015- та и началото на 2016 г. най- продавани са LED крушките с мощност 13W, 16W и 20W и LED луничките с мощност 5W и 7W, по данни от българската компания за енергоспестяващо и LED осветление.

В момента клиентите предпочитат да купуват крушки най-вече в големите строителни хипермаркети, в хранителните магазини и в кварталните железарии. На база на общия оборот покупките онлайн все още са едва около 5-10%. Този процент обаче ще нараства с всяка изминала година, коментираха от Realux.

Очаква се около 10% ръст на онлайн покупките на LED лампи у нас през 2016 г. Предпоставки за това са ясните условия при пазаруване онлайн, възможността да се върне продуктът и спестяването на време за покупка. Пазарът на LED продукти в световен мащаб се оценявана над 82 милиарда долара през 2015 г. Европа заема най-голям дял от този пазар- 23%, следвана от Китай- 21% и САЩ-  19%, обобщиха от Realux.

Say Something