Учени създадоха суперефективен 2D светодиод

Иновативната LED система за осветление има дебелина само три атома и се отличава с физическата си здравина

Учени от Университета на Вашингтон надминаха всички очаквания и прогнози, като вместо да добавят, премахнаха едно измерение в технологиите за светодиоди. Те са създали двумерен светодиод, за който те твърдят, че е най-тънкият LED в света.

Невероятната LED система за осветление има дебелина само три атома и се отличава с физическата си здравина, пише GreenTech.bg. Според учените, тъй като е направен по образец на двуизмерните гъвкави полупроводници, светодиодът е далеч по-ефективен от стандартните.

В момента повечето потребителска електроника използва триизмерни светодиоди. Но тъй като устройствата стават все по-малки, налице е сериозно търсене на източник на светлина, който да е още по-компактен – естествено, при поддържане на високи нива на ефективност. Сегашните 3D светодиоди са 10 до 20 пъти по-дебели от светодиодите, които се разработват от Университета на Вашингтон – те са 10 000 пъти по-малки от дебелината на човешки косъм. Но светлината, която излъчват, може да се улови чрез стандартното оборудване за измервания, казва Джейсън Рос, експерт по материалознание в университета и съавтор на изследването.

„Това е огромен скок напред в миниатюризацията на технологиите, а тъй като се използва полупроводник, можете да правите почти всичко с него, което е възможно и със съществуващите триизмерни силициеви технологии”, коментира Рос.

Двуизмерният LED е направен от плоски листове от молекулярния полупроводник волфрамов диселенид – двуизмерен материал, наскоро идентифициран като един от най-тънките известни полупроводници в света.

При обикновените микрочипове работата се извършва чрез движение на електроните в рамките на чипа, поясняват учените. Но тези нови ултратънки LED един ден могат да използват само светлина вместо електрони, спестявайки енергия и намалявайки отделянето на топлина.

Say Something